O nama

Blagoslov Jednog starca Deset Zapovijedi kako starije učiniti sretnima

Katolička udruga Veronikin rubac
za pomoć starijim i nemoćnim osobama

Udruga djeluje na području grada Osijeka i Osječko-baranjske Županije. Udruga je osnovana da djelom i životom svojih članova svjedoči kršćansku vjeru u djelotvornoj ljubavi na poseban način prema starijim i nemoćnim osobama, u duhu katoličke tradicije skrbi za starije i nemoćne osobe. Članstvo u udruzi je na volonterskoj bazi.

Popis članova udruge (klikni)

     Izvadak iz Statuta Udruge:

Ciljevi iz članka 6. Udruga ostvaruje sljedećim djelatnostima:

     Pojam volonterstva

lat.voluntas = volja

Volonter je građanin koji se nakon ispunjenih građanskih i državnih stavlja na nekoristoljubljivo raspolaganje zajednici posvećujući pozornost siromašnima, zapostavljenima, nemoćnima i pokretanju inicijativa koje su otvorene za suradnju s javnim ustanovama i društvenim snagama.

Prema Ivanu Pavlu II. ljudski je rad ključ rješenja socijalnog pitanja, a teološki gledano, Bog čovjeka poziva na suradnju, sudioništvo. Ovo bi trebala biti nit vodilja odnosa naših vjernika prema dobrovoljnom radu.

Volonterstvo nije novi način služenja, već upravo najstariji način laičkog uključivanja u Crkvu. U novom se Zavjetu bilježi pod vidom caritasa. Volonterstvo našeg doba ipak je nešto novo; suvremeno društvo stvara potrebe i traži nove odgovore na pitanja i dileme.

Zbog ovoga je nužno pokretanje procesa koji ističu važnost dobrovoljstva u društvu, jer bez dobrovoljnog organiziranja građana suvremeno društvo ne može riješiti nagomilane novonastale probleme.